Als je de situatie niet met eigen ogen hebt gezien, dan is het moeilijk voor te stellen onder wat voor erbarmelijke omstandigheden veel kinderen en vooral meisjes opgroeien in Afrika. Er is een groot aantal alleenstaande moeders dat amper genoeg geld bij elkaar kan krijgen om van te leven, evenals dat er miljoenen wezen zijn van wie de ouders zijn gestorven aan diverse ziekten. Veel van deze kinderen worden geadopteerd door familieleden, van wie de financiële middelen onvoldoende zijn om ze een opleiding te kunnen laten volgen. Kinderen zonder familieleden leven meestal op straat.

Slechts een op de vijf meisjes in Tanzania gaat naar de middelbare school. Middelbaar onderwijs in Tanzania is duur in verhouding tot het gemiddelde inkomen. HIV/AIDS komt zo vaak voor, dat tegen de tijd dat een meisje de middelbare school leeftijd heeft bereikt, een ouder of beide ouders waarschijnlijk overleden zijn of te ziek zijn om voor de familie te kunnen zorgen. Dit verlies aan inkomsten doet het weinige geld dat de familie heeft niet ten goede komen aan onderwijs.

Meisjes die stoppen met school lopen een groter risico om HIV/AIDS te krijgen, in het kraambed te sterven en in armoede te leven. Meisjes in Afrika die hun middelbare school niet afmaken hebben maar weinig mogelijkheden om in hun levensonderhoud te voorzien: Veel voorkomende problemen zijn: huishoudelijke slavenarbeid en prostitutie.Velen trouwen als ze nog maar amper veertien jaar oud zijn. Deze meisjes hebben een kans van een op tweeëntwintig dat ze sterven in het kraambed. Hun kinderen hebben een kans van een op zes dat ze sterven voor hun vijfde levensjaar. Meisjes lopen een veel groter risico om in de steek te worden gelaten dan jongens.

Zevenenveertig procent van de niet-schoolgaande kinderen ter wereld woont in Sub-Sahara Afrika, en vierenvijftig procent daarvan bestaat uit meisjes. Binnen de bestaande culturele opvattingen in Sub-Sahara Afrika wordt er een grotere waarde gehecht aan jongens. Het is een bekend verhaal. Als de financiële situatie van een gezin de ouders dwingt om te kiezen of ze hun zoon of hun dochter naar school zullen sturen, dan zal er meestal worden gekozen voor de zoon. Voor veel arme gezinnen wordt kinderarbeid als veel waardevoller beschouwd dan schoolbezoek. Jongens worden als een betere economische investering gezien dan meisjes, van wie de financiële waarde eerder wordt bepaald door haar vermogen om te trouwen dan om geld te verdienen. De overgang van basisschool naar middelbare school is een kritiek moment waarop veel meisjes van school afgaan.


Cookies maken het makkelijker voor ons om u van dienst te kunnen zijn. Met het gebruik van onze diensten geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.