In 2017 en 2018 richt True Grasses zich vooral op de school Kisarawe om leerlingen aan te trekken. 2017 was een goed jaar waarin vele doelen werden bereikt. Het is niet makkelijk om iets op te bouwen in plattelandse Tanzania. Er zijn weinig wegen, elektriciteit, materialen, transport en weinig financiële middelen. Je zou haast denken dat het onmogelijk is. Maar in het jaar 2017 zagen we de school vorm krijgen en bereikten we onze doelen. Wij zijn erg dankbaar voor alles wat we tot nu toe hebben.

Het dak van klaslokaal nummer 1

True Grasses heeft zich vooral gericht om het eerste klaslokaal af te krijgen en het kleuterlokaal aan te passen. Het is gelukt! Samen met de lokale bouwers. Het klaslokaal was gebouwd in 2016, maar het dak, deuren en ramen zijn geplaatst begin 2017. Aan het einde van het jaar zijn de leerlingen geregistreerd en een bureau met bureaccesoires geplaatst. Nu kunnen de kleuters uit de gemeenschap in 2018 beginnen met leren in een veilig en beveiligd klaslokaal. Ze moesten vroeger ver lopen voor hun lessen, en nu is hun school in het dorp. De kinderen zijn blij en erg enthousiast.

 

De bouw van klaslokaal nummer 2 en 3

Na het eerste klaslokaal zijn we begonnen aan de bouw van klaslokalen twee en drie. Ze zijn inmiddels zover dat het dak erop kan en dat de deuren en ramen geplaatst kunnen worden.

De bouw van de kerk en ontmoetingshal

Kisarawe schoolproject is gelokaliseerd in een gebied waar geen kerk is. De meeste dorpelingen lopen naar een katholieke kerk vier kilometer verderop. Er is een tijdelijke kerk gebouwd voor alle gelovigen, de school en de gemeenschap. De nieuwe kerk die is gebouwd op het schoolterrein zal dienen als aanbidplaats en als ontmoetingshal voor de lokale inwoners. In mei is de kerk geopend met een toegewijde dienst, georganiseerd vanuit het project, waarbij veel mensen zijn geweest.

Kisarawe school beveiligingshuis en bouwwinkel

Met de officiële verplaatsing van True Grasses kantoor van Moshi naar Kisarawe, het huis dat werd gebruikt als het projecthuis van de beveiliger en die ook diende als opslag voor al bouwmaterialen is verbouwd tot het kantoor. Door deze veranderingen moest er nieuw gebouw gebouwd worden voor de beveiliger en de bouwmaterialen. We zijn dankbaar dat dit is geslaagd. De beveiliger heeft nu zijn eigen kamer en we kunnen nu in een andere kamer alle benodigde materialen organiseren en logisch indelen.

Het gevogelte-verblijf project

Om alle geleerde vaardigheden te kunnen demonstreren en te oefenen moeten de studenten dit natuurlijk regelmatig kunnen uitvoeren. Ze zullen in groepen werken om alles wat ze geleerd hebben in de praktijk te brengen. Het gevogelte-project is ontwikkeld om de leerlingen wijzer en sterker te maken in het leiden van projecten en hiervan de vruchten te kunnen plukken. Het doel is om kippen te houden die verkocht kunnen worden voor hun vlees of eieren. Alle inkomsten zullen gebruikt worden om de kosten van de school te compenseren. Deze kosten variëren van het eten van de leerlingen, de reparatiekosten en de lonen voor het personeel, leraren en andere arbeidskrachten.

Het houden van bijen

Het Kisarawe schoolproject ligt bij een veld van iets minder dan 5 hectare vruchtbare grond. De grond heeft vele bomen en begroeiingen zoals Cashew(noten) bomen. Door de grote hoeveelheid begroeiing en het goede klimaat is er veel nectar te halen voor de bijen. De school houdt de bijenkasten voor een langdurige sociale werkplaatsen en alle financiering wordt instant gehouden. Het project berust niet op de donaties van particulieren of andere bedrijven. De bijen zorgen ervoor dat de leerlingen en docenten voor ze gaan zorgen, ook financieel. Ze zullen veel van ze kunnen leren en de honing kunnen verkopen. De school start met zes kasten en we hopen dat we verschillende varianten honing kunnen produceren. Ons huidige doel is om de honinggift te verhogen zodat deze ook een gedeelte van de basiskosten van de school zullen dekken.

Langdurige waterput

In 2016 is de waterput afgebouwd en sindsdien geeft de put niet alleen schoon water aan de projecten, maar ook aan de bevolking. Het is ons doel om het project op ten duur zelfredzaam te maken. De waterput laat nu al zien dat dit al gaande is. Met ¼ van de prijs die andere voor water vragen, laat de waterput in het dorp zien, dat alles onderhouden, netjes en schoon kan zijn. Ook al was het maar één project, je ziet nu al dat het zoveel meer is! De waterput laat niet alleen zien dat hij nodig is, hij geeft meer dan alleen water en educatie, hij geeft de bevolking een gevoel van gezien worden en ertoe doen!


Cookies maken het makkelijker voor ons om u van dienst te kunnen zijn. Met het gebruik van onze diensten geeft u ons toestemming om cookies te gebruiken.